Galetes de mantega de Halloween

Veureu que aquesta recepta la penjaré més d’una vegada, potser amb petites variacions. No és que vulgui repetir-me, només és que de tant en tant en faig i les decoro segons l’època de l’any que és o el motiu pel qual les faig: Nadal, primavera, aniversaris… En aquest cas, no és que sigui partidària de celebrar el Halloween, ja que aquí és Castanyada i ja tenim els panallets, les castanyes i els moniatos, però en pastisseria creativa Halloween donava molt de joc. Es tracta de galetes de mantega que atipen força però són boníssimes!

Imatge

Ingredients:

Per les galetes:

240 gr de mantega (a temperatura ambient)

400 gr de farina de rebosteroa

120 gr de sucre glaç

1 ou

2 cullerades soperes de llet

Un polsim de sal

Per la glaça reial:

1 clara d’ou

200 gr de sucre glaç

Unes gotes de suc de llimona

Colorant

Si teniu Thermomix és un moment preparar aquesta recepta: es posen tots els ingredients al got de la Thermomix 20 segons a velocitat 6. Es treu la massa de la Thermo i l’acabeu d’amassar amb les mans si és necessari. Ha de quedar una massa ben lligada i que no s’enganxi a les mans ni a la superfície. Se’n fa una bola, s’embolica amb film transparent i es deixa reposar uns 15 minuts a la nevera.

Pels que no tingueu Thermomix, com jo, primer de tot es bat la mantega (que ha d’estar a temperatura ambient) i el sucre glaç amb la batedora de barnilles elèctrica (vigileu la potencia al començament per no quedar nevats de sucre!). Una vegada tenim una textura de pomada y afegim l’ou, la llet i la sal i seguim batent. Deixem la batedora eléctrica i amb l’ajut d’una espàtula anem incorporant la farina prèviament tamisada. Veureu que sembla que la massa no hagi d’absorbir tanta farina, però finalment ho fa. Jo sempre ho acabo fent amb les mans perquè amb l’espàtula arriba un moment que se’m fa impossible. La massa, quan està feta, veureu que  és compacta i no s’enganxa a les mans ni a la superfície on l’estigueu treballant (en cas que s’enganxi, afegiu més farina fins que us quedi bé).

Una vegada tenim la massa feta, se’n fa una bola, es tapa amb film transparent i es deixa reposar a la nevera una estona (mitja horeta o menys) ja que està una mica massa tova per tallar-la, sobretot si l’hem fet a mà.

Pre-escalfem el forn a 180ºC.

Agafem una porció de la massa (la resta la seguim deixant a la nevera) i amb l’ajut del corró l’estirem fins a obtenir un gruix de 0.5cm aproximadament. Amb els tallants, donem la forma que vulguem i ho posem a la safata plana del forn sobre un silpat o paper vegetal 10-12 minuts. Per fer els fantasmes vaig utilitzar el tallant en forma de cupcake. Quan estiguin lleugerament torrades les traiem del foc i les deixem refredar a temperatura ambient. Solen sortir una mica toves del forn, és normal, però quan es refreden s’endureixen.

Una vegada tenim les galetes fredes, les podem decorar amb la glaça reial. Batem, amb la batedora, la clara d’ou amb el sucre durant una estona. Ha de quedar una mescla blanca i brillant. Un truc del fantàstic bloc Sweetopia (que recomano molt per aprendre a decorar galetes) per saber si heu aconseguit la textura ideal és fer un tall amb el ganivet i comptar quants segons triga a borrar-se. Idealment n’ha de trigar 10. Si són menys, és que hi falta sucre, si són més, és que està massa espès. Jo ho faig amb clara pasteuritzada, així en puc afegir una mica més si veig que em queda massa dens.

Quan tinguem la glaça feta hi afegim el colorant (si és líquid o en pols aneu en compta que no alteri la consistència, podeu corregir-ho amb més sucre glaç o més clara d’ou). Si voleu més d’un color podeu separar la glaça blanca original en tants bols com colors vulgueu i tenyir cada bol d’un color. La glaça s’asseca, per tant l’he de tenir tapada mentre no la feu servir, a poder ser sense qui hi hagi aire en contacte.

Per a decorar les galetes ho podeu fer amb biberons o amb mànegues pastisseres amb boquilles petites. Una vegada decorades deixem que s’assequi la glaça sense tapar-ho i en pla. Jo normalment ho faig d’un dia per l’altre perquè quedi ben dura. Una vegada s’ha endurit la glaça, podem conservar les galetes durant un dies dins d’una capsa metàl·lica en un espai sec.

Quan decoreu hi ha tantes opcions com vulgueu: podeu jugar amb diferents formes de boquilles de mànega pastissera per obtenir resultats diferents, podeu afegir-hi perles, sucre de colors, banyar-les en xocolata enlloc d’utilitzar glaça, o simplement deixar-les sense decorar amb sucre per sobre.

Com que segur que tornaré a penjar més galetes, prometo fer-ho amb la meva amiga Mariona, la persona més bona decorant galetes que conec. Així veureu quantes coses es poden fer, que jo tot just n’estic aprenent… Atents per Nadal! 😉

Deixa un comentari