Panallets

Evidentment havia de penjar aquesta recepta, i sé que ho faig tard, perquè tots ja teniu els panallets comprats, menjats i ben digerits (espero!), però les obligacions de vegades em deixen amb poc temps pel bloc, així que la deixo penjada de cara a la propera Castanyada.

Aquesta recepta no és meva, és la que tota la vida han fet meves tietes i la meva mare, i jo cada any hi sóc per ajudar-les i aprendre’n, però aquest any no vaig poder (això que deia, les obligacions em treuen temps per cuinar!) per tant, no els he fet jo. Però els he tastat, i tot i que no sóc gaire de panallets, opino que són boníssims. Com cada any, són un èxit i volen!

Imatge

Imatge

Ingredients:

1 kg d’atmetlla en pols

1 kg de sucre

1/2 kg de patates bullides

Ous (1 sencer i rovells)

Pinyons

Codonyat

Llimona

Cacau en pols

La massa dels panallets d’ha de preparar el dia abans.

Es bullen les patates amb pell, així no absorveixen tanta aigua. Una vegada bullides, es pelen i es fan puré. S’hi afegeix el sucre i es mescla fins que quedi ben integrat. A continuació, s’hi afegeix un ou sencer, un rovell d’ou i l’ametlla en pols. Es treballa la massa fins que quedi homogènia. Normalment (crec recordar) comencem amb una cullera o espàtula, mentre hi ha l’ou sencer, però de seguida passem a fer-ho amb les mans. És pesat però s’ha de fer fins que la massa sigui fina. Penseu, però, que no hi ha líquid i que per tant sempre notareu els grans de sucre. És a dir no és una massa com de pa o galtes, però els ingredients han de quedar perfectament integrats.

Es fa una bola amb la massa i es deixa reposar en un lloc fresc i sec durant 24 hores.

Una vegada la massa ha reposat podem donar-li forma. Aquí és normalment on cada any les ajudo, perquè en fem tants que és una mica pesat. La mida i sabor dels panallets va a gustos, nosaltres no els solem fer gaire grossos. Gairebé cada any fem els mateixos, perquè ja sabem que triomfen a la family: pinyons, llimona, cacau i codony.

Per fer els de pinyons, fem boles i les suquem a un ou batut i després hi enganxem els pinyons. De vegades tenim problemes perquè ens costa enganxar els pinyons, però sempre ens n’acabem sortint. Els de cacu en pols i els de llimona es fan igual: es posa el cacau en pols o la ratlladura de llimona dins de la massa i sel’s dóna la forma que vulguem (els de coco també es fan així, però no en fem perquè a casa el coco no agrada gaire). Aquest any, van fer els de llimona en forma de bolet invertit, com cada any, i van innovar amb els de xocolata: eren conillets amb les orelles fetes de pinyons. I els de codonyat (també casolà i boníssim) es fan com si es fes un braç de gitano: s’estira una mica de massa i s’hi posa una tira de codony al damunt, s’enrotlla la massa de panallet i es talla en rodanxes de forma esbiaixada.

Abans d’enfornar els panallets, tots ells es pinten amb rovell i s’enfornen durant 4-5 minuts a 220ºC amb el forn prèviament escalfat.

Amb aquesta recepta van sortir uns 180 panallets, uns 3 kg!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s